Hoe verwerk je de emotionele gevolgen van grensoverschrijdend gedrag?

Door de ‘MeToo’ beweging en programma’s als BOOS (Tim Hofman / BNN/VARA) komt er steeds meer inzicht in grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer (en daarbuiten). Slachtoffers die, soms zelf jarenlang, te lijden hebben gehad onder dergelijk gedrag kunnen kampen met emotionele problemen. In deze casus ga ik dan ook in op een klant van mij die, op haar werk, te maken had met seksuele intimidatie. Ik bespreek de case en laat zien op welke manier Integral Eye Movement Therapy mijn klant hielp met het verwerken van deze nare periode.

“Het voelt alsof mijn hersenen, na de IEMT therapie, compleet in de wasmachine zijn geweest.”

-> Geen tijd op de hele blog te lezen? Lees de samenvatting.

Casus: grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

Journalistiek heeft een belangrijke taak om zaken aan het licht te brengen, zoals grensoverschrijdend gedrag. Recent publiceerde een grote krant een artikel over een grote organisatie waar sprake was van onwenselijke praktijken. Nu vind ik het noodzakelijk om te praten over dergelijke zaken, maar soms worden oude wonden weer opengetrokken door dergelijke publicaties (hoe goed de intentie ook kan zijn).

Dit geld ook voor mijn klant en deze case. Zij was jaren lang gepest en ervaarde daarnaast ook intimiderend gedrag en seksuele intimidatie. Zij had het ‘in de doofpot’ gestopt, maar nu de casus uiteindelijk aan het licht kwam en de krant haalde, werden bij haar alle herinneringen en emoties opgerakeld: “ik heb het niet verwerkt… ik kan slecht slapen, pieker veel en op ongepaste momenten zoals in de bus/ trein barst ik in tranen uit. Ik word meegezogen in het gevoel en ben weer slachtoffer.”

Een complexe case, kan Integral Eye Movement hier toegepast worden?

Vanwege de complexe casus heb ik gekozen voor een zeer specifiek protocol binnen de IEMT-technieken, namelijk ‘Verlichting bij complexe gevoelens en traumaposities.’ Het doel van deze techniek is om de klant vanuit verschillende posities de emoties te laten verwerken.

Als eerste begonnen we bij de eigen gevoelens, dit was een ontlading van paniek. Door de IEMT-techniek toe passen kon deze emotie sterk verminderd worden. Hierdoor ontstond er ruimte om de gevoelens van anderen, die hetzelfde hebben ervaren, te benaderen. Dit zorgde voor veel verdriet en herkenning “oh wat erg voor ze…”. Na het verwerken van deze emotie kon mijn klant haar gevoelsbeleving omzetten naar verbondenheid met anderen die dergelijke praktijken hebben ervaren (in tegenstelling tot enkel verdriet of pijn).

We zijn ook begonnen met het perspectief van de dader, dit zorgde voor boosheid doordat er een bepaald gevoel van euforie ervaren werd (de dader voelde zich waarschijnlijk machtig en sterk). Door middel van de IEMT-techniek kon mijn klant zichzelf uiteindelijk zien als slachtoffer in tegenstelling tot “ik lokte dit uit…”. De compassie naar zichzelf is gestegen naar een 8! Dit resultaat kwam al na één sessie.

Zoek je hulp?

Als iemand jouw grens overschrijd dan kan dit enorme gevolgen hebben op jouw mentale gezondheid. Om te kijken of IEMT iets voor jou kan betekenen, spreek ik graag vrijblijvend met je af.

Samenvatting

Als grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer na jaren aan het licht komt, worden bij ‘oud’ slachtoffers emoties en herinneringen opgerakeld. Met slecht slapen, piekeren, huilbuien en flashbacks tot gevolg. IEMT kan helpen om deze complexe emoties en traumatische ervaring stap voor stap te verlichten. Het doel hierbij is om weer compassie te krijgen voor het verschrikkelijke leed dat jou is aangedaan.

Meer weten over Integral Eye Movement Therapy?

Wil je meer weten over IEMT? Bekijk dan mijn pagina’s met informatie. Wil je zelf IEMT ervaren? Maak dan een afspraak met mij voor een intake. Je mag mij ook altijd mailen op info@paulinevanderlee.nl of bekijk mijn profiel op Google.

Disclaimer

Grensoverschrijdend gedrag is een ontzettend complex en lastig probleem binnen onze maatschappij. Ik wil met deze blog enkel tonen hoe mensen die dit ervaren hebben negatieve emoties kunnen verwerken.

Het is geenszins mijn doel emoties of praktijken te bagatelliseren. Heb je toch een naar gevoel bij bepaalde woordkeuzes of informatie in dit bericht? Dan hoor ik dat graag van je! Mail mij dan alsjeblieft, dan kan ik iets aanpassen.

Met vriendelijke groet,

Pauline

Contact