Hoe pak je de emotionele gevolgen aan van Long Covid (Covid-19)?

In deze blog behandel ik de casus van een cliënt die worstelde met de emotionele gevolgen van Long Covid (Covid-19). Ik heb de IEMT-techniek (Integral Eye Movement Therapy) ingezet om patronen en herinneringen in het onderbewustzijn te neutraliseren.

“Ik begrijp nu dat ik voorbij ga aan mijn eigen gevoelens…”

-> Geen tijd op de hele blog te lezen? Lees de conclusie.

De casus: IEMT & Covid-19 (Long Covid)

Een jong stel (30ers) werkt en woont samen, heeft gezonde toekomstplannen totdat één van hen drie jaar geleden getroffen werd door Covid-19 en hier Long Covid aan overhield. Dat hakt er in! Van een gezonde energieke vrouw is zij, tot de dag van vandaag, bedlegerig met beperkte energie en mogelijkheden. Hij veranderd in een mantelzorger, komt stil te staan in zijn ontwikkeling, zorgt slecht voor zichzelf en is moeilijk ‘bereikbaar’.

Zijn moeder komt bij mij voor een IEMT-behandeling, omdat zij vreest voor de toekomst van haar zoon. Ze heeft het gevoel dat ze hem moet helpen en is in haar hoofd de hele dag door bezig met haar zoon, waardoor ze al maanden slecht slaapt en constant op zoek is naar oplossingen voor haar zoon en schoondochter.

Wat kan IEMT betekenen voor emotionele gevolgen rondom Long Covid?

Naast de IEMT behandeling die gericht is op het verwerken van diep verdriet is psycho-educatie van belang. Dankzij de langdurige stress verschuift de focus volledig naar het probleem: Wat is er niet goed? Dit gaat automatisch door naar de vraag: Hoe kan ik dit oplossen? Beide vragen herhalen zich waardoor een vicieuze cirkel ontstaan is waar, in dit geval de moeder, niet uitkomt.

In de eerste sessie vraag ik aan de moeder wat zij probeert te bereiken en te vermijden door te focussen op het probleem: “Ik probeer de zorgen van mijn zoon weg te nemen en dat zijn situatie beter wordt door hem bewust te maken dat hij niet moet blijven hangen, maar in beweging moet komen.”

De moeder maakt haar emotionele gezondheid afhankelijk van hoe het met haar zoon gaat en hierdoor wordt zij ook slachtoffer van de situatie. Het komt door …, dat ik deze emotie en het verdriet ervaar. De emotie gebeurd dus volledig in haar hoofd, omdat ze de ander of de situatie niet kan veranderen.

Worstel jij met angsten of zorgen?

Als je veel last hebt van angsten of dat je jezelf overmatig veel zorgen maakt om personen wie je lief hebt, dan kan dat een impact hebben op jouw eigen energie. Wil je daar vanaf of anders mee omgaan?

Conclusie: Het effect van Integral Eye Movement Therapie na één sessie

De combinatie van psycho-educatie en een IEMT-behandeling leverde na één sessie op dat de scherpe randjes weg waren en dat de stress een stuk minder werd.

“Ik begrijp nu dat ik voorbij ga aan mijn eigen gevoelens en ik realiseer me dat ik als kind zorgtaken van mijn moeder overnam, zoals koken en schoonmaken. Het is belangrijk dat ik verantwoordelijkheid neem voor mijn eigen gevoelens en geen slachtoffer wordt van de situatie van anderen. Ik kan en hoef niet de verantwoordelijkheden van anderen over te nemen. Het verwerken van mijn eigen verdriet is belangrijk zodat ik met compassie naast hen kan staan en er voor hen kan ‘zijn.’

Meer weten over Integral Eye Movement Therapy?

Wil je meer weten over IEMT? Bekijk dan mijn pagina’s met informatie. Wil je zelf IEMT ervaren? Maak dan een afspraak met mij voor een intake. Je mag mij ook altijd mailen op info@paulinevanderlee.nl of bekijk mijn profiel op Google.

Contact